Нові правила отримання посвідчення водія: роз'яснення

Нові правила отримання посвідчення водія: роз'яснення

Сталий підхід щодо отримання водійського посвідчення, який полягав у проходженні навчання та здачі іспитів вже у минулому. Відтепер для отримання водійського посвідчення потрібно спочатку пройти навчання теоретичного курсу в автошколі та успішно здати іспит. І лише після того, як Ви опанували правила дорожнього руху приступити до практичної частини навчання – керування автівкою.

Детальніше про нові правила отримання посвідчення водія розповість фахівчиня Подільського місцевого центру з надання БВПД Тетяна Казакова.

Нові правила навчання майбутніх автомобілістів умовно можна поділити на 5 кроків:

  1. Проходження теоретичного курсу навчання в автошколі.
  2. Успішне складання теоретичного іспиту у сервісному центрі МВС, яке дозволить подальше проходження практичного навчання.
  3. Проходження практичної підготовки в автошколі .
  4. Складання внутрішнього практичного іспиту в автошколі.
  5. Практичний іспит та отримання посвідчення водія у сервісному центрі МВС.

Що передбачає теоретичний курс навчання в автошколі?

Стандартний курс на найпопулярнішу категорію “В” (автомобілі з масою до 3,5 тонн та з кількістю пасажирів до 8 не враховуючи водія) триває 2,5 – 3 місяці, однак існують експрес курси тривалістю 2 місяці.

На теоретичному курсі людина освоює правила дорожнього руху, правила експлуатації транспортних засобів, основи безпеки руху та надання домедичної допомоги. Після навчання автошкола формує свідоцтво про закінчення теоретичної підготовки та вносить дані до Єдиного державного реєстру МВС. Далі необхідно успішно скласти іспит у територіальному сервісному центрі МВС для отримання Свідоцтва про проходження теоретичного курсу.

Термін дії даного Свідоцтва 1 рік, протягом якого людина має пройти практичний курс навчання та скласти екзамен з практичного водіння. А у разі пропущення встановленого строку доведеться знову починати навчання спочатку.

Як відбувається навчання на практичному курсі?

Під час проходження практичного курсу майбутні автомобілісти вчаться керувати транспортними засобами відповідних категорій.
Мінімальна кількість годин практичного водіння в автошколі складає 30 годин, але за бажанням людини цей час може бути збільшено.

Завершенням навчання в автошколі є обов’язкове складання внутрішнього практичного іспиту та отримання Свідоцтва про закінчення практичної підготовки в електронному вигляді, термін дії якого 2 роки.

Отримання посвідчення водія: що і як?

Після завершення навчання в автошколі протягом 5-7 днів необхідно звернутися до сервісного центру МВС та скласти практичний іспит. І лише після цього видається водійське посвідчення, яке є тимчасовим – на 2 роки. По завершенню терміну дії тимчасових водійських прав здійснюється обмін на постійні без жодних іспитів.

Однак, якщо протягом дії тимчасового посвідчення буде зафіксовано більше ніж 3 випадки порушення правил дорожнього руху, доведеться пройти навчання ще раз з самого початку.

Детальніше можна ознайомитись у відео на сайті.