Користування земельною ділянкою без документів, не є достатньою підставою для кваліфікації її як самовільно зайнятої

Користування земельною ділянкою без документів, не є достатньою підставою для кваліфікації її як самовільно зайнятої

Користування земельною ділянкою без документів, що посвідчують права на неї, не є достатньою підставою для кваліфікації такого використання земельної ділянки як самовільного її зайняття. КГС ВС у справі №910/22093/17 від 21.01.2019.

У вирішенні питання про наявність ознак самовільного зайняття земельної ділянки необхідно враховувати, що саме по собі користування земельною ділянкою без документів, що посвідчують права на неї, не є достатньою підставою для кваліфікації такого використання земельної ділянки як самовільного її зайняття. У вирішенні таких спорів необхідним є встановлення наявності в особи в силу закону права на отримання земельної ділянки у власність чи в користування. Отже, самовільне зайняття земельної ділянки є відмінним від користування земельною ділянкою за відсутності належним чином оформлених документів на неї.

За встановлених обставин вжиття відповідачем заходів з оформлення спірної земельної ділянки та відсутності у нього переоформлених на його ім'я правовстановлюючих документів на земельну ділянку користування цією земельною ділянкою не є підставою для застосування до нього положень статті 212 Земельного кодексу України.

Для констатації відсутності підстав для повернення спірної земельної ділянки достатнім є наявність на такій ділянці нерухомого майна, яке належить відповідачу, та наявність у нього права на оформлення права користування тією частиною земельної ділянки, на якій вказана будівля розміщена, та частиною ділянки, яка необхідна для обслуговування даної нежитлової будівлі.

Детальніше з текстом постанови КГС ВС  у справі №910/22093/17 від 21.01.2019 можна ознайомитися за посиланням – https://reyestr.court.gov.ua/Review/79590296

❗️Актуальна судова практика та юридичні новини у нашому телеграм-каналі за посиланням: https://t.me/konstruktivnews