Як отримати інформацію з Державного реєстру прав: алгоритм дій

Як отримати інформацію з Державного реєстру прав: алгоритм дій

Інформація про зареєстровані права на нерухоме майно та їх обтяження, що міститься у Державному реєстрі прав, є відкритою, загальнодоступною та платною, крім випадків, передбачених Законом. Як отримати інформацію з Державного реєстру прав розповіли фахівці Міністерства юстиції України.

Стаття 34 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» визначає плату (адміністративний збір) за надання інформації з Державного реєстру прав.

Відповідно до пункту 5 Порядку надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 року № 1127, інформація з Державного реєстру прав про зареєстровані речові права містить актуальні на дату та час її надання відомості про зареєстровані речові права на нерухоме майно, їх обтяження, наявні в Державному реєстрі прав, а також відповідні відомості з його невід’ємної архівної складової частини або відомості про відсутність зареєстрованих речових прав на нерухоме майно, їх обтяжень.

За бажанням особи інформація з Державного реєстру прав про зареєстровані речові права, крім відомостей, передбачених абзацом першим цього пункту, може додатково містити відомості про набуття, зміну і припинення речових прав на нерухоме майно, їх обтяжень, а також про внесені зміни до відповідних записів Державного реєстру прав та його невід’ємної архівної складової частини у хронологічному порядку.

Здійснити пошук відомостей в Державному реєстрі прав щодо зареєстрованих речових прав на нерухоме майно, а також про власників нерухомості можливо за поданими нижче ідентифікаторами:

Щодо нерухомого майна:

  • реєстраційний номер об’єкта нерухомого майна;
  • кадастровий номер земельної ділянки;
  • адреса закінченого будівництвом об’єкта;

Щодо суб’єкта речового права, обтяження - фізичної особи:

  • прізвище, ім’я та (за наявності) по батькові;
  • номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі;
  • номер та за наявності серія документа, що посвідчує таку особу;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків;

Щодо суб’єкта речового права, обтяження - юридичної особи:

  • повне найменування юридичної особи;
  • ідентифікаційний код згідно з ЄДРПОУ.

Порядок та особливості надання інформації з Державного реєстру прав в умовах воєнного стану врегульовано постановою Кабінету Міністрів України від 06 березня 2022 року № 209 «Деякі питання державної реєстрації та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану» (зі змінами) (далі – Постанова).

Відповідно до підпункту 11 пункту 1 Постанови інформація з Державного реєстру прав за зверненнями фізичних та юридичних осіб надається державними реєстраторами, нотаріусами, а також адміністраторами центрів надання адміністративних послуг, робоче місце (контора) яких розташовано в межах адміністративно-територіальної одиниці, що не включена до затвердженого відповідно до пункту 12 цієї постанови переліку адміністративно-територіальних одиниць.

Перелік адміністративно-територіальних одиниць, в межах яких припиняється доступ користувачів до єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції України, в умовах воєнного стану, затверджений наказом Міністерства юстиції України від 01 квітня 2022 року № 1307/5 (зі змінами), оприлюднено на офіційному вебсайті Мін’юсту за посиланням: https://minjust.gov.ua/n/22669.

Таким чином, наразі для отримання інформації з Державного реєстру прав про зареєстровані речові права фізичні особи можуть звертатися до державного реєстратора, адміністратора центру надання адміністративних послуг або до нотаріуса, перелік яких можливо переглянути за посиланнями: https://minjust.gov.ua/pages/list_of_state_registrars_and_officials_ministry_of_justicehttps://minjust.gov.ua/pages/list_of_notaries.

Крім того, з метою забезпечення захисту речових прав, економічних інтересів громадян та інвесторів, зменшення ризиків незаконного заволодіння нерухомим майном, у відповідності до вимог розпорядження Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2016 року № 789-р «Про запровадження реалізації пілотного проекту у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (далі – Розпорядження) технічним адміністратором Державного реєстру прав – державним підприємством «Національні інформаційні системи» (далі – ДП «НАІС») реалізовано сервіс смс-інформування про проведення реєстраційних дій стосовно будь-якого окремого індивідуально визначеного об’єкта нерухомого майна в Державному реєстрі прав.

Пунктом 2 Розпорядження визначено, що сервісна послуга з інформування про факт вчинення реєстраційних дій у Державному реєстрі прав надається технічним адміністратором зазначеного Реєстру з використанням телекомунікаційних засобів за бажанням фізичної або юридичної особи на платній основі на підставі укладених договорів.

Так, надання ДП «НАІС» передбаченої Розпорядженням сервісної послуги користувачам в рамках реалізації пілотного проєкту здійснюється на підставі публічного договору оферти (далі – Договір), який розміщено на вебсайті наведеного сервісу за посиланням: https://smsmayak.com.ua/license/ та укладається користувачами шляхом приєднання до всіх його умов у момент першого зарахування грошових коштів (абонентської плати) на поточний рахунок ДП «НАІС», що засвідчує факт його укладання.

При цьому ретрансляція такої послуги до кожного конкретно визначеного користувача сервісної послуги з інформування забезпечується за допомогою комп’ютерної програми «SMS-МАЯК», що належить товариству з обмеженою відповідальністю «ЛІГА ЗАКОН».

Відтак, надання ДП «НАІС» послуги за вищезазначеним Договором наразі можливе виключно за умови використання користувачем невиключної ліцензії на право використання комп’ютерної програми (онлайн-сервісу) «SMS-МАЯК», про що зазначено також в Договорі, та відповідно до Правил користування комп’ютерною програмою (онлайн-сервісом) «SMS-МАЯК», що розміщені за посиланням: https://smsmayak.com.ua/use/.

Маючи реєстраційний номер об’єкта нерухомого майна, що було зареєстровано починаючи з 2013 року, можна поставити контроль на внесення будь-яких реєстраційних дій.