Індексація нормативної грошової оцінки не є тотожною індексації орендної плати: постанова ВС

Індексація нормативної грошової оцінки не є тотожною індексації орендної плати: постанова ВС

Індексація нормативної грошової оцінки не є тотожною індексації орендної плати. Водночас з урахуванням положень статті 21 Закону України «Про оренду землі» та принципу свободи договору сторони договору оренди землі можуть передбачити саме автоматичну щорічну індексацію нормативної грошової оцінки для визначення розміру орендної плати за договором оренди землі. Проте у такому разі, зважаючи на природу індексації, одночасна подвійна індексація орендної плати та індексація нормативної грошової оцінки не повинна застосовуватися.

Автоматична індексація нормативної грошової оцінки землі. Одночасне застосування індексації орендної плати та індексації нормативної грошової оцінки землі. КГС ВС від 16.03.2020 у справі №922/1658/19.

Нормами статті 21 Закону України «Про оренду землі» визначено, що розмір орендної плати визначається у договорі, а її обчислення (для сплати) здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором.

Законодавчо не передбачено автоматичної зміни розміру орендної плати за договором оренди землі з урахуванням щорічної індексації нормативної грошової оцінки.

Хоча природа як індексації нормативної грошової оцінки, так і індексації орендної плати базується на індексі споживчих цін, обрахованих Державною службою статистики України, однак індексація нормативної грошової оцінки не є тотожною індексації орендної плати.

Водночас з урахуванням положень статті 21 Закону України «Про оренду землі» та принципу свободи договору сторони договору оренди землі можуть передбачити саме автоматичну щорічну індексацію нормативної грошової оцінки для визначення розміру орендної плати за договором оренди землі.

Проте у такому разі, зважаючи на природу індексації, одночасна подвійна індексація орендної плати та індексація нормативної грошової оцінки не повинна застосовуватися.

Детальніше з текстом постанови КГС ВС від 16.03.2020 у справі №922/1658/19 можна ознайомитися за посиланням – https://reyestr.court.gov.ua/Review/88674065

❗️Актуальна судова практика та юридичні новини у нашому телеграм-каналі за посиланням: https://t.me/konstruktivnews