Чи змінився порядок усиновлення в Україні під час дії воєнного стану? Частина 1

Чи змінився порядок усиновлення в Україні під час дії воєнного стану? Частина 1

Під час військової агресії, нажаль, у багатьох дітей загинули батьки в наслідок бойових дій. В наслідок чого у дорослих виникає питання, чи можна усиновити дитину за спрощеною процедурою під час дії воєнного стану? 

Про порядок усиновлення в Україні під час дії воєнного стану розповіла юрист Дрогозюк Крістіна.

Майбутні усиновителі повинні свідомо підійти до процесу усиновлення, адже дитина не зобов’язана відповідати мріям дорослих. Іноді трапляються випадки, коли усиновлювачі розуміють, що дитина надто «важка» і відмовляються від неї. Для дитини пережити такий удар повторно – це занадто.

Стаття 207 Сімейного кодексу України відзначає, що усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Спочатку потрібно спростувати міфи щодо усиновлення під час воєнного стану:

  • процедура усиновлення дітей в Україні не призупинена на час дії воєнного стану, разом з тим, з об'єктивних причин деякі етапи усиновлення можуть ускладнитись;
  • не існує спрощеної або пришвидшеної процедури усиновлення дітей під час воєнного стану. Усиновлення здійснюється на загальних підставах з урахуванням, зокрема, Сімейного кодексу України та Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей.

В умовах воєнного стану усиновлення дітей може проводитися лише в тих регіонах, де не ведуться воєнні дії, де суди і служби у справах дітей працюють, і тільки стосовно дітей, обставини життя батьків чи інших родичів яких вдалося встановити.

Переважно усиновлюються діти, що втратили обох батьків. Факт цього закріплюється Свідоцтвом про смерть кожного з них або відповідним рішенням суду. Щодо дітей, у яких є один із батьків, усиновлення здійснюється за його згодою. Без згоди можна проводити усиновлення у випадках, коли батьки зникли безвісти, позбавлені батьківських прав, невідомі або недієздатні.

Які вимоги до усиновлювачів?

Відповідно до ст. 211 Сімейного Кодексу України усиновлювачем можуть бути особи, яким виповнилось 21 рік, є старшими за дитину мінімум на 15 років і можуть забезпечити дитину житлом та необхідними умовами для її життя та всебічного розвитку. Для цього такі особи повинні бути не тільки повнолітніми, але й дієздатними. У випадку усиновлення особи, що досягла повноліття, різниця у віці повинна бути не менше ніж 18 років. Одну і ту ж дитину не можуть усиновити люди, що не перебувають у шлюбі. Також закон не дозволяє всиновлювати дітей людям однієї статі.

НЕ можуть бути усиновлювачами особи, які:

  • перебувають на обліку або на лікуванні у наркологічному та психоневрологічному диспансері;
  • страждають хворобами, перелік яких затверджений центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я;
  • позбавленні батьківських прав , якщо ці права не були поновлені;
  • зловживають алкогольними та наркотичними речовинами;
  • не мають постійного місця проживання та постійного заробітку (доходу);
  • обмежені у дєздатності або визнані недієздатними;
  • були усиновлювачами (опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями) іншої дитини, але усиновлення було скасовано або визнано недійсним (було припинено опіку, піклування чи діяльність прийомної сім'ї або дитячого будинку сімейного типу) з їхньої вини;
  • є іноземцями, які не перебувають у шлюбі, крім випадків, коли іноземець є родичем дитини;
  • були засуджені за окремі кримінальні правопорушення або мають непогашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість за вчинення кримінальних правопорушень;
  • за станом здоров'я потребують постійного стороннього догляду;
  • є особами без громадянства;
  • перебувають у шлюбі з особою, яка відповідно до пунктів 3-6, 8 і 10 ст. 211 Сімейного Кодексу не може бути усиновлювачем.

Варто підкреслити, що переважне право усиновити дитину мають громадяни України, перебувають у шлюбі; люди, які вже мають власну дитину; родич дитини, яку хочуть усиновити; є чоловіком матері, дружиною батька дитини, яка усиновлюється; особа, яка усиновлює одразу кількох дітей, які є братами/сестрами.

Щоб допомогти українським дітям знайти родину, на порталі Дія запрацювала нова послуга — усиновлення: реєстрація кандидатом. Тепер українці, які хочуть усиновити дитину, можуть подати заяву онлайн.

Ті, хто хоч раз стикався з усиновленням, знають, що цей процес надто непрозорий, бюрократичний, часто супровджується корупцією і може тривати роками. Через що кількість усиновлених дітей в Україні знижувалась і діти залишались без сім’ї. Разом з тим під час війни багато дітей опинилися без родини, а складнощі в усиновленні залишилися. Цифровізація прибирає більшість цих проблем та значно спрощує шлях до батьківства.

Як подати онлайн заяву про усиновлення дитини в Дії:

  1. Зареєструйтеся або авторизуйтеся в кабінеті громадянина на порталі diia.gov.ua за допомогою електронного підпису.
  2. Заповніть дані про шлюб та чоловіка/дружину, про фактичну адресу проживання та про дітей, яких бажаєте усиновити. Після перевірки даних у реєстрах (близько 15 хвилин) ви зможете продовжити заповнення заяви.
  3.  Продовжуйте заповнення онлайн-форми.
  4. Відомості з реєстрів підтягнуться автоматично. За необхідності, якщо деяких бракує, до заяви треба буде додати фото / сканкопії документів.
  5.  Підпишіть заяву електронним підписом та відправте її на опрацювання.

Подання заяви триває не більше 30 хвилин, а сама послуга безоплатна. Заяву розглядатимуть працівники служби у справах дітей протягом 5 днів. Після схвалення заяви співробітник служби обстежить житло, щоб зрозуміти, чи можна в ньому жити дитині. Якщо все добре, то потенційних батьків, які хочуть всиновити дитину, направлять на навчання з метою подальшої реєстрації кандидатами.

Усі особи, які бажають прийняти в сім’ю дитину, мають пройти курс підготовки з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що організовуються центрами соціальних служб із залученням спеціалістів із питань психології, педагогіки, медицини тощо.
Якщо заявники є родичами, опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями дитини, яку мають намір усиновити, вони мають право не проходити таке навчання. Після завершення навчання заявнику протягом 10 робочих днів видається відповідна довідка.

Протягом 5 робочих днів після проведення вищевказаних процедур служба у справах дітей готує висновок про можливість заявника бути усиновлювачем та ставить його на облік кандидатів в усиновлювачі.

Після вищевказаних кроків починається взаємодобір дитини та сім’ї.

Подати заяву на реєстрацію в кандидати можна за посиланням.

Друга частина стосовно процедури усиновлення буде незабаром! Слідкуйте за оновленнями!

Автор: юрист Дрогозюк Крістіна