Одеський суддя висловився про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів

Одеський суддя висловився про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів

Судова реформа розпочалася з відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Законопроект №3711-д був прийнятий Верховною Радою після розгляду понад 500 правок.

Законопроект передбачає порядок проведення конкурсу та призначення на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та вдосконалено порядок організації роботи та засідань ВККС.

До складу комісії входить 16 суддів. Вісім з них - судді або судді у відставці. Для роботи комісії необхідно від 11 осіб.

Водночас, під час розгляду законопроєкту, найголовнішою правкою, яку врешті підтримали народні депутати та антикорупційні активісти, назвали №453. Вона передбачає, що право вирішального голосу під час формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів буде у міжнародних експертів. Ухвалення такої норми вимагала й Венеційська комісія.

Сергій Черевко, суддя-спікер Малиновського районного суду Одеси, розповів про законопроект №3711-д та чому необхідно чимшвидше відновити роботу ВККС.

«Основною проблемою для звичайних користувачів судової системи, які бажають отримати в термін обґрунтоване судове рішення – є нестача суддів. Як юристи, так і судді очікували прийняття цього законопроекту. Адже відстоювати права у «порожніх» судах – неможливо. Так, наприклад, в Одеському апеляційному суді, наразі здійснюють правосуддя у Кримінальній палаті - 5 суддів, замість 39, які були раніше. Як 5 суддів, на весь регіон, повинні виконувати свою роботу у розумні терміни, якісно та не перетворюючи процес судочинства у штампування рішень?», - зазначає суддя.

Сергій також звернув увагу на те, що дійсно турбує сьогодні співробітників судових апаратів - недофінансування судів та низька (менша за 5 000 грн) заробітна плата помічників судів, секретарів та ін. Крім того, наразі відсутні кошти на телефонний зв’язок, інтернет, послуги пошти. Необхідно мати хоча б мінімальне  фінансування, задля того, щоб задовольняти первинні потреби судових апаратів для здійснення правосуддя. Суддя не може перейти до розгляду справи, не відправивши судову повістку.