Як дистанційно укласти шлюб із військовим в умовах воєнного стану?

Як дистанційно укласти шлюб із військовим в умовах воєнного стану?

Щоб укласти шлюб дистанційно, тобто без присутності нареченого або нареченої, військовому необхідно подати відповідну заяву командиру. Молодята можуть бути присутні під час реєстрації шлюбу за допомогою відеозв’язку – акт може складатися без особистої присутності одного чи обох наречених.

Традиційно згідно зі статтею 32 Сімейного кодексу України державна реєстрація шлюбу проводиться органом реєстрації актів цивільного стану через 1 місяць після подання відповідної заяви, а за наявності поважних причин – до спливу цього строку.

Окрім цього, охочі можуть зареєструвати шлюб в рамках проєкту “Шлюб за добу”, щоправда, його запроваджено не в усіх населених пунктах.

При цьому під час повномасштабної війни в Україну держава розробила окремий механізм реєстрації шлюбу для військовослужбовців, які не можуть під час цього бути присутніми фізично. За можливості військовий може бути присутнім під час реєстрації шлюбу за допомогою відеозв’язку.

Щоб укласти шлюб дистанційно, тобто без присутності нареченого або нареченої, військовому необхідно:

  • подати відповідну заяву командиру, в якій обов’язково зазначити відомості про себе та наречену (нареченого); ця заява одночасно є й підтвердженням факту надання згоди військовослужбовцем на укладення шлюбу;
  • надалі командир у свою чергу засвідчує справжність підпису на заяві та надсилає її до відділу ДРАЦС, до якого подано заяву про державну реєстрацію шлюбу нареченим (нареченою), або до іншого відділу ДРАЦС чи до територіального органу Міністерства юстиції України, які провадять діяльність під час воєнного стану.

Крім того, відповідно до пункту 14 глави 1 розділу 2 Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року №52/5, у разі введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях відповідно до Закону України “Про правовий режим воєнного стану” ‒ державну реєстрацію актів цивільного стану проводить будь-який орган за зверненням заявника.

До того ж, в умовах воєнного стану сам факт реєстрації шлюбу може засвідчуватись актом про укладення шлюбу, який складається безпосереднім командиром військовослужбовця.

Сам же акт може складатися без особистої присутності одного чи обох наречених, але з використанням доступних засобів відеозв’язку з тим із наречених, хто відсутній, або з обома відсутніми нареченими.

Стосовно алгоритму розірвання шлюбу з військовослужбовцем в умовах воєнного стану, то ця процедура залишилась незмінною.

Шлюб розривається:

  • за спільною заявою подружжя, яке не має дітей (стаття 106 СК України);
  • за заявою одного з подружжя (стаття 107 СК України);
  • за рішенням суду: за спільною заявою подружжя, яке має дітей (стаття 109 СК України), або за позовом одного з подружжя (стаття 110 СК України).

Спільна заява подружжя, яке не має дітей, чи заява одного з подружжя у визначених законом випадках подається до відділу ДРАЦС за місцем проживання подружжя або одного з них. Сама державна реєстрація розірвання шлюбу проводиться через місяць.

У випадку, якщо один із подружжя не може особисто подати заяву до відділу ДРАЦС, таку заяву, нотаріально засвідчену або прирівняну до неї, може подати другий з подружжя від його імені.

Якщо подружжя не може з’явитись до відділу ДРАЦС в призначений день, вони мають протягом місяця подати заяву з проханням перенести дату реєстрації розірвання шлюбу. Крім того, в заяві може бути також зазначено, що той з подружжя, який не може бути присутнім на реєстрації, не заперечує проти розірвання шлюбу без його присутності.

У разі, якщо подружжя має неповнолітніх дітей, або чоловік чи жінка заперечує проти розлучення, шлюб можна розірвати лише у судовому порядку. Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання заяви.